fbpx

Weer in beweging door coaching

Terug naar verhalen
Loopbaancoaching

Karin Pollitt

Echten

Karin Pollitt uit Echten, gemeente De Wolden, stond al vijfendertig jaar voor de klas, maar het werk ging haar steeds meer tegenstaan. Dankzij loopbaancoaching van Groei VooruitGroei Vooruit is onderdeel van Upgrade Jezelf, een initiatief van 20 gemeenten. ziet ze de toekomst weer rooskleuriger in.

Dit is wat ik nu nodig heb

Vijfendertig jaar lang werkte ik als leerkracht in het basisonderwijs. En vijfendertig jaar op dezelfde school. Ik had er steeds minder plezier in, maar ik had geen keuze. Niet met een hypotheek en niet op mijn leeftijd. Tenminste, dat dacht ik. Ik was van plan om in ieder geval nog vijf jaar door te bikkelen, toen mijn zus me op loopbaancoaching van Groei Vooruit wees. Zonder al te veel verwachtingen schreef ik me in, maar al vrij vlot kreeg ik te horen dat ik een kennismakingsgesprek had. Daarna wist ik meteen: dit is precies wat ik op dit moment nodig heb.

'Ik had geen keuze. Dacht ik'

Inzicht in wat ik wil en kan

In de afgelopen maanden had ik zelf al veel nagedacht over wat ik wilde. Maar ik kwam er niet uit. Samen met een loopbaancoach lukte het wél. Ik moest bijvoorbeeld een top 10 maken van zaken die ik belangrijk vind in een baan. Ook moest ik mensen in mijn omgeving vragen iets over mij op te schrijven. Ik zat in die tijd niet lekker in mijn vel en het was zo fijn om al die positieve reacties te zien. Aan de hand van verschillende opdrachten kreeg ik een beter beeld van wat ik wil en wat ik kan. Verrassend genoeg, of misschien ook wel niet na 35 jaar, kwamen we toch weer bij het onderwijs uit. Ik ben nu op zoek naar een andere rol. Misschien als remedial teacher of ambulant begeleider. Daar denk ik nog over na.

'Ik kreeg een beter beeld van wat ik wil en wat ik kan’'

Loopbaancoaching voelde als een cadeautje

Ook de praktische tips over het maken van een goed cv en het schrijven van een sollicitatiebrief waren heel waardevol. Mijn coach adviseerde me bijvoorbeeld om niet alleen open sollicitaties te sturen, maar ook oriënterende gesprekken te voeren met scholenkoepels. Daar had ik zelf niet aan gedacht. Het heeft me vooral doen inzien dat ik wél een keuze heb. Ik hoef niet tegen mijn zin nog jaren voor de klas te staan. Mijn leeftijd leek me een bezwaar. Maar, zo zei mijn coach, je hebt een schat aan ervaring. Dat is ook veel waard. Zo had ik het nog niet bekeken. Ik zat vast in mijn eigen denkpatroon, dat heeft zij doorbroken. Ik kan het iedereen aanraden. De loopbaancoaching voelde echt als een cadeautje.

'Loopbaancoaching heeft me doen inzien dat ik wél een keuze heb'
Lees de verhalen van anderen.