fbpx

Jakco Sellies: van zzp’er in de bouw naar rij-instructeur

Terug naar verhalen

Jakco Sellies

Hattemmer

Na een scheur in zijn aortawand kwam er voor Jakco Sellies na twaalf jaar plots een einde aan zijn werk in de bouw. De combinatie van ervaring in de transport en logistiek én hulp bieden aan zijn kinderen in tijden van thuisonderwijs, bracht de Hattemmer op het idee voor een carrièreswitch. Nu laat hij zich met behulp van Groei VooruitGroei Vooruit is onderdeel van Upgrade Jezelf, een initiatief van 20 gemeenten. omscholen tot rij-instructeur.

Ander werk

‘Sleuven frezen in muren voor elektra en waterleidingen, dat was mijn specialiteit. Net als veel familieleden werkte ik als zzp’er in de bouw. Handig, want bij drukte konden we opdrachten naar elkaar doorschuiven. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers in de bouw is duur, die had ik dus niet. Wel stortte ik maandelijks een bedrag op mijn spaarrekening met het idee: als ik niet ziek word, heb ik een mooi spaarcentje voor later en als ik wel ziek word, dan kan ik even vooruit.

En ziek werd ik. In 2019 was ik op een bloedhete dag vroeg thuis. Ik ging even op de bank ging liggen. Toen ik wakker werd, voelde ik dat het foute boel was. Ik bleek een scheur in de binnenste aortawand te hebben, veroorzaakt door een te hoge bloeddruk. Nooit iets van gemerkt. Van het ene op het andere moment mocht en kon ik niks meer. Na een aantal weken wist ik dat ik op termijn ander werk moest vinden.’

‘Ik besloot voor een baan als rij-instructeur te gaan’

Rij-instructeur als logische keuze

‘Na weken in het ziekenhuis te hebben gelegen en een lange herstelperiode thuis, mocht ik na driekwart jaar langzaam weer wat gaan doen. Terwijl ik mijn conditie rustig weer opbouwde, dacht ik na over wat ik wilde. Ik had nog niks nieuws toen corona uitbrak en mijn kinderen van tien en zestien thuis les kregen.

Ik merkte dat ik het leuk vond om ze te begeleiden met huiswerk. Kreeg ik het niet op de ene manier uitgelegd, dan wel op een andere manier. Omdat ik in het verleden in de transport en logistiek had gewerkt, leek een baan in die richting een logische keuze. En nu ik merkte dat ik het geduld en de capaciteiten had om anderen wat bij te brengen, besloot ik die twee te combineren en voor een baan als rij-instructeur te gaan.’

Scholingsvoucher

‘Bij het eerste bedrijf waar ik solliciteerde, verviel de functie vanwege corona. Bij het tweede bedrijf werd ik afgewezen omdat ik nog geen instructeurspas had. Soms betaalt een bedrijf die opleiding voor je, maar in deze tijden is iedereen voorzichtiger. En omdat mijn spaarpot ook niet eindeloos is, was het voor mij financieel lastig om de investering voor die opleiding zelf te doen.

Bij de gemeente Hattem wees iemand mij op een krantenadvertentie over de bijdrage van Groei Vooruit in omscholingskosten. Ik nam contact op en kreeg na twee weken een brief met aanvullende vragen en de voorwaarden.

Al snel zag ik dat ik hieraan voldeed en in aanmerking kwam voor het scholingsvoucher. De opleiding voor rij-instructeur kost € 5.990,-. Groei Vooruit betaalt daar € 4.990,- aan mee. Dat is bijna het maximale dat ze vergoeden. Mooi toch? Op 1 november hoop ik te starten met de opleiding.’

‘Groei Vooruit betaalt aan mijn opleiding mee’

Lees de verhalen van anderen.
Lees alle verhalen