Skip to main content

Ayşe Ekici Van sales consultant tot docent

Pas toen Ayşe Ekici uit Zwolle zag hoe goed haar jonge kinderen reageerden op de creatieve activiteiten die ze met hen deed, merkte ze hoe ze die creativiteit in haar dagelijkse werk als sales consultant miste. Ze begon met kunstzinnige workshops voor kinderen en gaf al snel cultuurlessen op school. En toen viel het kwartje: ‘Ik wil docent worden.’ Met financiële ondersteuning van de scholingsvoucher van Groei Vooruit haalt ze nu haar lesbevoegdheid.
Ik wil ook omscholen!

Sparren en persoonlijke ontwikkeling

‘‘Om daar meer uit te halen, volgde ik daarom in 2017 een opleiding tot kindercoach’’

‘Ooit had ik de mbo-opleiding mode en kleding afgerond en was ik mede-eigenaar van een bruidsmodezaak, maar inmiddels werkte ik al ruim 13 jaar als sales consultant bij een fitnessbedrijf. Ik besloot naast mijn werk creatieve workshops te geven aan kinderen. Ook om op die manier hun ontwikkeling te stimuleren.

Mijn sociale media-berichten over mijn workshops werden opgepikt door een basisschool en al snel werd ik benaderd om daar op projectbasis cultuurlessen te geven. Dat was geweldig. Het viel me op dat kinderen tijdens het werken veel over zichzelf en hun problemen vertelden.

Om daar meer uit te halen, volgde ik daarom in 2017 een opleiding tot kindercoach. Maar die cultuurlessen op school deden me inzien dat ik het allerliefst als docent aan de slag wil. Ook wil ik graag in een team werken, waarin ik kan sparren met anderen en mezelf verder kan ontwikkelen.’

Het roer om

‘‘Om ertussen te komen, moet ik mijn lesbevoegdheid halen’’

‘Om meer handvatten te krijgen bij het lesgeven, volgde ik bij Stadkamer een cursus over cultuurlessen. Hoe daag je kinderen uit? En hoe bereid je een les voor? Daar ontmoette ik iemand van een basisschool voor speciaal onderwijs. Via haar ondersteunde ik de leerkracht van die school een jaar lang wekelijks bij het geven van textiellessen.

Ondertussen reageerde ik op allerlei vacatures, zoals voor docent beeldende vorming. Ik had het idee dat ik, als ik eenmaal ergens ‘binnen’ was, mijn lesbevoegdheid wel kon halen. Dat had ik dus verkeerd ingeschat. Keer op keer werd ik afgewezen, juist door het ontbreken van die lesbevoegdheid.

Het roer moest om, realiseerde ik me. Om ertussen te komen, moest ik éérst dat papiertje halen. Op Facebook las ik dat Groei Vooruit tot 5.000 euro financieel kon bijdragen aan omscholing. Ik wist meteen welke opleiding ik wilde volgen: die voor Pedagogisch Didactisch Getuigschrift.’

Verschillende mogelijkheden

‘‘Ik doe nu iets wat ik echt leuk vind’’

‘Nu ik wist dat Groei Vooruit financieel zou bijdragen aan het behalen van mijn lesbevoegdheid, volgde stap twee: ik moest op zoek naar een stageplek. Die vond ik bij de mbo-opleiding Mooi & Mode op Landstede. Vorige week heb ik twee dagen meegelopen en dat voelde van beide kanten meteen goed.

Omdat ik een ondernemersachtergrond, een mbo-diploma Mode en kleding en een hbo-diploma Commerciële economie heb, kan ik met de lesbevoegdheid verschillende kanten op. Lesgeven op mode-opleidingen bijvoorbeeld, zoals ik nu doe tijdens mijn stage.

Maar ik kan ook aan de slag op een economische opleiding of leerlingen begeleiden bij hun ondernemerschap. Financieel is het door het studeren tijdelijk wat minder, maar dat neem ik voor lief. Ik doe nu iets wat ik echt leuk vind.’

Ook meer voldoening halen uit een andere baan?

Benieuwd naar de mogelijkheden? Meld je aan en ontdek hoe we jou kunnen helpen. Alle ondersteuning is gratis!

Meld je aan voor een loopbaan gesprekMeer over omscholen

Leave a Reply