fbpx

Bastiaan Berghuis: van kok naar docent

Terug naar verhalen

Bastiaan Berghuis

Ommen

Op het allerlaatste moment ging de contractverlening van chef-kok Bastiaan Berghuis uit Ommen niet door. In april begint hij daarom aan een opleiding tot vakdocent. Daarmee kan hij jonge koks opleiden die hopelijk in betere tijden wél een baan krijgen.

Rutte gaf duwtje in de rug

‘Mijn contract lag al klaar om een dag later te worden ondertekend, toen premier Rutte eind oktober nieuwe coronamaatregelen afkondigde. Daarop besloot mijn werkgever mij toch niet langer in dienst te houden. En hoe vervelend dat ook was, natuurlijk begreep ik hem. Wat moet je met een chef-kok als er geen gasten zijn? In november kon ik bij Deltion College leerlingen beoordelen tijdens hun praktijkexamens. Ook heb ik daar invallessen gegeven. Dat had ik anderhalf jaar geleden ook al eens gedaan. Door die ervaringen merkte ik dat het onderwijs mij trok. Het idee om me te laten omscholen tot docent sluimerde dus al. Een opmerking van Mark Rutte over omscholing, tijdens een persconferentie, was het duwtje in mijn rug dat ik nodig had om er werk van te maken.’

‘Het onderwijs trok me al’

Bijdrage in de scholingskosten

‘Het UWV verwees me door naar Upgrade JezelfGroei Vooruit is onderdeel van Upgrade Jezelf, een initiatief van 20 gemeenten.. Mijn vraag aan hen was simpel: kan ik financiering krijgen voor mijn omscholingstraject? Dat bleek gelukkig te kunnen, anders had ik het op dit moment niet kunnen betalen. Upgrade Jezelf draagt 5.000 euro bij aan mijn opleidingskosten. Op Hogeschool Windesheim start ik in april met de opleiding. Daarmee haal ik in anderhalf jaar mijn Pedagogisch Didactisch Getuigschrift. Met mijn vakkennis kan ik aan de slag op bijvoorbeeld een mbo-opleiding tot kok. En hoewel er straks eerst een terugval zal zijn in het aantal leerlingen dat kiest voor deze opleiding, verwacht ik daar ook weer een opleving in te zien. We leven in Nederland. We kunnen echt niet zonder horeca.’

‘Mijn opleidingskosten worden deels vergoed’

Wennen

‘Omdat ik al jong wist dat ik kok wilde worden, ben ik nog voor ik mijn vwo had afgemaakt doorgestroomd naar het mbo. Dat niveau kon ik makkelijk aan, dus het zal wennen zijn om straks op het hbo weer echt te moeten nadenken. En dat niet alleen: in de tien jaar dat ik sous-chef of chef-kok was, heb ik nauwelijks met computers hoeven werken. Ik heb daarin wel een achterstand. Ik kijk er dus wel met enige spanning naar uit om straks weer te moeten leren. Het voordeel is dat mijn vriendin in hetzelfde schuitje zit. Zij werkte ook in de horeca en volgt nu dezelfde opleiding. Kan zij mij straks mooi helpen.’

‘Weer écht nadenken, het zal wennen zijn’

Lees de verhalen van anderen.
Lees alle verhalen