Skip to main content

Van horeca naar techniek Switch naar Techniek

Roe Yaseen uit Ruinerwold, gemeente De Wolden doorliep het opleidingstraject van Switch naar Techniek in het voorjaar van 2023. Al langere tijd was hij op zoek naar iemand die hem kon helpen de overstap van horeca naar techniek te maken. Na het eerste contact met Switch naar Techniek ging het snel. Inmiddels heeft Roe een vaste baan als assistent-monteur bij Kropman Installatietechniek

Roe: “Mijn verhaal begint zes jaar geleden, toen ik vanuit Jordanië naar Nederland kwam. Ik had ervaring in de horeca en ben hier binnen een week na aankomst ook weer in de horeca aan de slag gegaan. Toch werkte dat op een gegeven moment niet meer voor mij. Ik was getrouwd, werd vader en dan zijn de werktijden in de horeca niet praktisch.

“Twee jaar geleden ben ik op zoek gegaan naar iets anders. Maar wat precies, dat wist ik niet. Ik ben op internet gaan zoeken en heb heel veel e-mails gestuurd naar bedrijven in de zorg en techniek, maar ik kreeg geen reactie of werd afgewezen omdat ik alleen horeca-ervaring had. Mijn vrouw wees me op het programma van Switch naar Techniek. Ik heb ze gelijk een mail gestuurd en de volgende dag werd ik al teruggebeld. Eindelijk iemand die me begreep! In totaal heb ik drie gesprekken gehad en steeds hoorde ik: wij zijn er voor jou, we gaan het oplossen. Dat gaf me een heel fijn gevoel.”

Meer over switch naar techniek

“Het is leuk werk, het past bij me. Dat gevoel is goed”

Het opleidingstraject

In maart 2023 begon Roe met het opleidingstraject. “Ik vond het echt een perfect programma. Switch naar Techniek is de verbinding tussen bedrijven en zijinstromers. De techniek is voor mensen als ik echt een nieuwe wereld, ik had geen idee hoe ik er binnen moest komen. En bedrijven zijn toch huiverig voor mensen zonder ervaring. Bij Switch naar Techniek kreeg ik een basisopleiding, waardoor ik een goed idee kreeg over het werken in de techniek. Elke week gingen we op bezoek bij een of twee bedrijven. Daar spreek je vakmensen, face to face. Aan het eind van het programma loop je een week stage, dan krijg je echt een helder idee of het bij je past of niet.”

Goede gesprekken en een beetje ondersteuning

Roe: “Je voelt dat het aannemen van zijinstromers voor veel bedrijven nog nieuw is. Maar ik denk dat het noodzakelijk is, er zijn de komende tijd echt veel mensen nodig. En zodra je in gesprek bent en een bedrijf kan zien dat je gemotiveerd bent, dan willen ze helpen. Goede gesprekken en de juiste ondersteuning, meer heb je niet nodig.”

Tijdens het opleidingstraject had Roe al een gesprek met Kropman Installatietechniek. Roe: “Ik was enthousiast over het bedrijf. Een maand nadat ik mijn traject bij Switch naar Techniek had afgerond kon ik bij hen in dienst. Ik ben nu assistent-monteur en help bij het installeren van warmtepompen. Het is leuk werk, het past bij me. Dat gevoel is goed en er zijn volop mogelijkheden om te groeien en jezelf te ontwikkelen. In september begin ik al aan een opleiding!”

“Er zijn hier volop kansen om jezelf verder te ontwikkelen. Wil je een opleiding volgen, dan kan dat”

Volop kansen

Inmiddels gaat Roe elke dag op pad met zijn vaste collega Mark, een ervaren monteur die al 25 jaar in dienst is bij Kropman. Roe: “In het begin deed ik alleen het eenvoudige werk, maar ik mag elke dag meer dingen doen. Mark ziet dat ik steeds meer leer en daardoor krijgt hij meer vertrouwen in me. Kropman is een groot bedrijf, er zijn hier volop kansen om jezelf verder te ontwikkelen. Wil je een opleiding volgen, dan kan dat. Heb je ander gereedschap nodig, dan krijg je dat. Dat is de houding van het bedrijf.”

Neem contact op