Skip to main content

Klaasjan Boxum Van heftruckchauffeur naar voor de klas

Van rijden op de heftruck naar rekenles geven op de basisschool. Het lerarentekort trekt mensen uit allerlei sectoren naar het onderwijs. Klaasjan Boxum (29) startte onlangs met de opleiding onderwijsassistent en vertelt over zijn ervaring. ”Je mag gelijk aan de slag, dat smaakt naar meer.”

Ik wil ook omscholen!

Een jongensdroom

‘‘Dit pas écht bij mij’’

Die carrièreswitch kwam niet volledig uit de lucht vallen. ”Het is een jongensdroom. Als havoleerling overwoog ik al om naar de pabo te gaan”, vertelt Klaasjan. ”Ik maakte mijn school niet af en kwam terecht in de financiële dienstverlening, en later in de logistiek bij Scania. Toen ik het afgelopen jaar aan de slag ging als jeugdvoetbaltrainer merkte ik: dit pas écht bij mij. Ik vind het geweldig om dingen uit te leggen en te zien hoe kinderen het oppakken en beter worden. Ik dacht: ik wil het onderwijs in!”

Werken, leren en stage lopen

‘‘Ik ga één dag in de week naar school en loop twee dagen stage’’

Klaasjan startte in september 2021 met een tweejarige BBL-opleiding voor onderwijsassistent bij een ROC in de regio. Hij zit nog twee dagen per week op de reach-truck bij Scania. ”Ik ga één dag in de week naar school en loop twee dagen stage op een basisschool. Hierdoor is het haalbaar en blijf ik gemotiveerd. Er zijn ook opleidingen waarbij je naast je studie gelijk betaald aan het werk gaat. Maar omdat ik nog helemaal geen ervaring heb in het onderwijs vind ik het prettig dat ik mee kan lopen als stagiair.”

Dat geeft zelfvertrouwen

‘‘Ik mocht al snel zelf lesgeven’’

Dat betekent niet dat hij alleen op een stoel achter in het klaslokaal zit. ”Ik mocht al snel zelf lesgeven, wel onder begeleiding. Ik vond het eerst best spannend. Maar toen ik eenmaal voor de klas stond, voelde het heel natuurlijk. Het is leuk om te zien dat de kinderen de les interessant vinden en dat ze mijn uitleg begrijpen. Ik kreeg nadien ook gelijk positieve reacties van mijn collega’s. Dat geeft zelfvertrouwen.”

Klaasjan geeft rekenles en taal aan groep 4 en 7 en ondersteunt bij de gymlessen op de basisschool. Zelf zit hij elke vrijdag in de lesbanken. ”We krijgen theorie over lesvoorbereiding, maar krijgen ook ruimte om zelf opdrachten te maken. De docenten staan altijd voor me klaar en leggen alles goed uit. Ze komen zelf uit het onderwijs, dus je proeft aan alles dat ze weten waar ze het over hebben.”

Daarom is het onderwijs volgens Klaasjan zo leuk

Tot nu toe heeft Klaasjan geen moment spijt gehad van zijn overstap naar het onderwijs. ”Ik voelde me meteen thuis op de basisschool. Ik werd gelijk opgenomen in het team. En de kinderen zijn lekker zichzelf, daar kan ik van genieten. De werkomgeving is heel speels. Mijn werkdag begint om half negen en om tien uur ben ik soms alweer buiten aan het voetballen met de kinderen.”

Het lijkt erop dat zijn jongensdroom gaat uitkomen. ”Als ik deze opleiding goed doorkom, wil ik eerst aan de slag als onderwijsassistent. Uiteindelijk wil ik mijn studie vervolgen op de pabo, zodat ik over een paar jaar voor de klas kan staan als meester Klaasjan.”

Een baan in het onderwijs iets voor jou? Zo kom je erachter

Raak je geïnspireerd door het verhaal van Klaasjan en is het onderwijs misschien ook iets voor jou? Neem dan een kijkje op hatseklas.nl. Hatseklas helpt jou op weg naar een baan in het onderwijs. Bekijk via welke opleidingsroute je deze stap kunt waarmaken of neem contact op met de instroommakelaar. Zij staat klaar om jou verder te helpen.

Op 15, 16 en 17 juni start het oriëntatieprogramma ‘Zin in lesgeven’. In drie dagen ontdek je de ins & outs van het docentschap en kom je erachter of dit beroep bij je past. Deelname is kosteloos. Aanmelden kan via de website.

Ook meer voldoening halen uit een andere baan?

Benieuwd naar de mogelijkheden? Meld je aan en ontdek hoe we jou kunnen helpen. Alle ondersteuning is gratis!

Meld je aan voor een loopbaan gesprekMeer over omscholen