fbpx

Rosalie Pullen: van burn-out naar nieuwe uitdaging

Terug naar verhalen

Rosalie Pullen

Bergentheim

Tijdens haar burn-out ontdekte Rosalie Pullen uit Bergentheim wat ze wil met haar leven: anderstaligen helpen een toekomst op te bouwen in Nederland. ‘Het voelt onrechtvaardig dat mensen die in hun land van herkomst een staat van dienst hebben, hier niet kunnen bijdragen aan de maatschappij, enkel omdat ze geen Nederlands spreken. Ik wil hen helpen.’ Ze volgt nu haar hart en studeert voor NT2-docent.

Burn-out biedt inzicht

‘Vijftien jaar lang bood ik als gezinsbegeleider intensieve begeleiding aan gezinnen. De problemen die ik hielp oplossen, varieerden van psychosociale tot praktische problemen. Hoe dan ook, vraagstukken die me bezig bleven houden.

Toen mijn man en ik zelf kinderen kregen, brandde ik langzamerhand op. Ik was twee dagen achter elkaar met de problemen van gezinnen bezig en de volgende dag stonden mijn eigen drie kinderen om zeven uur ’s ochtends weer aan mijn bed. Mijn energie was op. Wat mijn burn-out me heeft gebracht, is dat ik erachter kwam wat ik wél wilde. In deze periode ben ik nog dichter bij Jezus gaan leven, Hij is mijn inspiratiebron.

Ik wilde mijn gezin op één zetten en daarnaast een baan hebben waar mijn hart ligt. En dat is anderstaligen Nederlands leren. Vluchtelingen hebben in hun eigen land vaak een vak geleerd, maar kunnen dat pas in Nederland uitoefenen als ze de taal spreken. Daar wil ik hen bij helpen.’

Opleiding tot NT2-docent

‘Ik heb al twee hbo-opleidingen afgerond: Pabo en Social Work. Die combinatie lijkt perfect om anderstaligen Nederlands te gaan leren. Toch moet je specifiek het diploma voor NT2-docent (post hbo) hebben om dit werk te mogen doen. De opleiding duurt een jaar. Het bestaat uit wekelijks een dagdeel stagelopen, een dagdeel naar school en een dag zelfstudie.

Om dit te kunnen gaan doen, heb ik met wederzijds goedvinden mijn ontslag ingediend bij mijn vorige werkgever. Ik krijg nu WW en heb zodoende minder inkomen dan voorheen. Dat ik bij Groei Vooruit Groei Vooruit is onderdeel van Upgrade Jezelf, een initiatief van 20 gemeenten. een scholingsvoucher kon aanvragen, is dan ook een geschenk uit de hemel. Mijn opleiding kost 3.315 euro en ik krijg het hele bedrag vergoed. Dat ik het vergoed krijg, is omdat NT2-docent een kansrijk beroep is, vanwege het toenemende aantal anderstaligen in Nederland.’

‘Groei Vooruit betaalt mijn opleiding en mijn werkgever mijn studieboeken’

Nieuwe uitdaging

‘Ik vond het spannend om mijn baan op te zeggen en te kiezen voor een nieuw beroep. Maar ik wilde mijn hart volgen en besloot me dus om te laten scholen tot NT2-docent. Het voelt als een sprong in het diepe, maar waar een deur dichtgaat, gaat een raam open. Dus ik ging ervoor. Bijzonder is dat vanaf dit besluit alles inderdaad op zijn plek viel.

Toen ik een gesprekje met Anne van den Hoek bij Inbeeld in Hardenberg had over de vacature van NT2-docent, werd ik getipt om eens te kijken bij Groei Vooruit. Daar deed ik mijn aanvraag voor de scholingsvoucher waarmee ik mijn opleiding kon betalen. En die werd gehonoreerd.

Vervolgens hoorde ik van Anne bij Inbeeld dat zij de kosten van mijn studieboeken op zich namen. Alles viel op zijn plek, alles werkte mee. Dat gaf me het gevoel dat ik de juiste keuze had gemaakt. Ik heb mijn hart gevolgd. Daar ben ik blij mee, ik voel me dankbaar. Niet voor niets zeggen ze: leven is het meervoud van lef.’

‘Leven is het meervoud van lef’

Lees de verhalen van anderen.
Lees alle verhalen