Skip to main content

Mark Spek Van een uitkering naar lasser en praktijkbegeleider

Mark Spek uit Zwolle rolde meerdere keren van de ene baan in de andere. Toen het bedrijf waar hij werkte ging verhuizen, nam hij de tijd om na te denken wat hij écht graag wilde. Een leerwerk-traject, met een interne lasopleiding bij een nieuw werkgever, bleek een schot in de roos.
Ik wil ook omscholen!

Interne opleiding

‘‘Ik besloot de tijd te nemen om na te denken over wat ik echt graag wilde’’

‘Toen het logistieke bedrijf waar ik een leidinggevende functie had ging verhuizen, besloot ik niet mee te gaan. Afgezien van de lange reistijd, paste het werk niet goed bij me. Ik hou ervan om dingen te maken of te repareren. Om fysiek resultaat te zien. Eigenlijk was ik min of meer toevallig in deze baan gerold, zoals me wel vaker was overkomen.

Ik besloot de tijd te nemen om na te denken over wat ik echt graag wilde. Dat moest in ieder geval iets met techniek zijn. Het UWV mailde me na een paar maanden met de vraag of ik bij Broshuis in Kampen een interne opleiding tot lasser wilde volgen. Ik heb me meteen aangemeld.’

Lasser en praktijkbegeleider

‘‘Een collega leerde me de kneepjes van het vak. Daarna volgde ik binnen het bedrijf een lascursus’’

‘Broshuis bouwt opleggers voor vrachtwagens en ontwerpt opleggers voor bijzondere transporten. Het bedrijf heeft een traject ontwikkeld om mensen te begeleiden bij het zoeken naar de juiste job binnen hun bedrijf. Eerst leerde een collega me de kneepjes van het vak. Vervolgens heb ik binnen het bedrijf een lascursus gevolgd van een externe organisatie. Een tweede cursus staat op stapel.

Ik heb inmiddels een vast contract en werk op de voorbereidende afdeling. Ik las onderdelen aan elkaar die collega’s nodig hebben bij het bouwen van de oplegger. Daarnaast werk ik als praktijkbegeleider van jongeren en zij-instromers die het vak hier willen leren. Zo komen de drie jaar dat ik de lerarenopleiding techniek heb gevolgd ook nog van pas.’

Meer voldoening

‘‘Ik ben echt blij met de plek waar ik nu zit’’

‘Ik vond eerdere functies al snel best als ik maar een beetje zelfstandig aan de slag kon. Maar op een gegeven moment was ik toe aan een baan waar ik meer voldoening uit haalde.

Vroeger zei ik altijd: als ik een miljoen win, koop ik een autosloperij en las ik alles aan elkaar. Nu heb ik een functie waarin ik daadwerkelijk kan lassen. Dingen kan maken. Ik heb zelfs meegewerkt aan wagens voor het Amerikaanse leger.

Ik ben echt blij met de plek waar ik nu zit. En dat is me vooral gelukt door écht goed na te denken over waar mijn interesses liggen. Dat raad ik iedereen aan die een leerwerktraject gaat volgen.’

Ook meer voldoening halen uit een andere baan?

Benieuwd naar de mogelijkheden? Meld je aan en ontdek hoe we jou kunnen helpen. Alle ondersteuning is gratis!

Meld je aan voor een loopbaan gesprekMeer over omscholen