Skip to main content

Jan Dekker Van autoschadehersteller, naar chef van de sterren: een carrièreswitch op latere leeftijd.

Vanuit de autoschadeherstelwereld kwam Jan Dekker (52) terecht in de keuken van poppodium Hedon in Zwolle. De plek waar hij zijn passie vond als chef van de sterren en crew. Over een carrièreswitch gesproken.

Meer over de gastvrijheidsector

Aan de slag als kok

Vanaf 2014 kookt Jan voor artiesten en crew binnen Hedon. “Wat er op het menu staat? Dat bepaal ik gewoon zelf. Op de rider, mogelijke allergieën en het budget na dan. Inventariseren, smaken met elkaar combineren en blijven experimenteren. Ik maak er een echte sport van’’. Het resultaat: verbluffende gerechten waar menig artiest hem over complimenteert. En niet te vergeten: veel blije gezichten. Daar doet hij het voor.

“Wat ik doe, daar geniet ik van. En anderen genieten daar weer van. Alles wat ik maak, doe ik met plezier en liefde. Dat proef je. Voor mij is dit de leukste baan in heel Hedon”.

180 graden anders

Van autoschadeherstel naar chef van de sterren. Een behoorlijk verschil, dat vindt Jan zelf ook. “Maar als na 25 jaar meerdere hernia’s roet in het eten gooien en je noodgedwongen moet stoppen met je baan, ga je verder kijken. Bij de pakken neerzitten? Dat is niets voor mij’’. Per toeval kwam hij terecht in de keuken van Hedon. Eerst als vrijwilliger, nu vast in loondienst.

Met de paplepel ingegoten

Zijn liefde voor het creëren van bijzondere gerechten werd hem met de paplepel ingegoten. “Als klein jongetje hielp ik mijn moeder in de keuken bij het creëren van de lekkerste gerechten met de mooiste ingrediënten. We experimenteerden erop los.

Het is altijd een hobby gebleven. Koken voor vrienden, recepten delen, mensen laten zien hoe ik mijn gerechten maak. Daar word ik blij van. En dat dit nu mijn werk is had ik alleen maar kunnen dromen”.

Over de horeca

Over het werken in de horeca heersen een aantal vooroordelen. Veel in het weekend, tot laat aan de slag en weinig betaald krijgen. “Mensen vragen aan mij of ik niet moe ben na een lange dag werken. Maar ik krijg er juist energie van omdat ik iets doe wat ik leuk vind.

En daarnaast biedt het ook gewoon genoeg voordelen. Ik kom altijd eerder op het werk, zodat ik gezellig kan kletsen met collega’s. Ik mag mijn eigen recepten verzinnen en heb een planning die afhangt van de producties en het seizoen. Dat maakt geen week hetzelfde.

Onze generatie

Het veranderen van baan is natuurlijk niet zomaar iets. Helemaal niet op een latere leeftijd. “In onze generatie word je zo niet opgevoed. Je leert een vak, haalt je diploma en gaat daarin aan de slag’’. En dat terwijl iets vinden waar echt je passie ligt, je zoveel kan brengen.

Carrièreswitch?

Jan is het bewijs dat een verandering van carrière juist zoveel kan opleveren. Hij vond zijn droombaan in de keuken van Hedon. Doe jij echt waar jouw hart sneller van gaat kloppen? Misschien is dit jouw teken om iets anders te doen. Ontdek alle mogelijkheden van de gastvrijheidssector en de scholingsmogelijkheden.

Bekijk de opties hier