Skip to main content

Carola Ruiter Op je 53ste werken in de horeca? ‘’Nooit meer iets anders’’

Iedere dag je werk vol overgave kunnen doen: het maakt je een gelukkig mens. Dat geldt voor Carola Ruiter (53). Ze deed een tijdelijke uitstap naar een andere baan, maar is ondertussen alweer even terug op haar oude vertrouwde plek: de horeca. Daar waar haar hart ligt.

Meer over de gastvrijheidsector

Het onverwachte doen

“Werken in de horeca is iets wat in mijn bloed zit. Ik wil mensen kunnen verrassen, tijd nemen voor mijn gasten, net dat onverwachte doen. Mensen die met een glimlach binnenkomen, het pand laten verlaten met een nóg grotere glimlach. Dat is nou eenmaal waar het werken in de horeca om draait. En waarom ik het zo graag doe”.

Een stapje terug

Met een diploma van de hotelschool op zak ging ze aan de slag in de gastvrijheidssector. Na zes jaar maakte ze een uitstap naar een baan op een kantoor. ‘’Eén ding wist ik zeker: mocht ik ooit de kans krijgen om terug te gaan naar de horeca, dan zou ik die met beide handen aanpakken’’.

Die kans manifesteerde zich. Als assistent hoofd horeca kreeg Carola de verantwoordelijkheid over een groep van 30 á 40 man. ‘’Ik heb van alles gedaan, had veel verantwoordelijkheden, maakte de gaafste dingen mee. Maar op gegeven moment werd het teveel. Ik was ondertussen 50 en besloot een stap terug te nemen.’’

Doen wat ik wil

En daar was het Prins Mauritshuis. “Het café-restaurant waar ik nu al zo’n 3 jaar werkzaam ben. Vanaf moment één ben ik heel duidelijk geweest over mijn wensen. Ik wil gewoon mijn eigen ding kunnen doen, en wil ingezet worden op datgene waar ik goed in ben. En vooral wat ik leuk vind. Al die verantwoordelijkheden, dat hoeft van mij niet meer’

Ik werk momenteel 32 uur verdeeld over vier dagen. En dat verschilt per dag, de ene keer overdag en de andere keer een latere dienst. Ik kan op vaste dagen werken, maar heb bewust gekozen voor flexibele dagen. Want die variatie maakt geen dag hetzelfde’’.

Combineren met privé

Of dat problemen veroorzaakt in combinatie met haar privéleven? “Juist niet. Ik krijg mijn rooster drie weken van tevoren, waardoor plannen goed mogelijk is. Door te werken op verschillende dagdelen zie je verschillende soorten gasten en ben je niet verbonden aan het harnas van negen tot vijf. Wat mij vrijheid geeft. Daardoor kan ik soms op een heerlijke zomerdag ook overdag op pad.

De horeca verandert

“Er heerst een beeld van werken in de horeca dat het snoeihard werken is. Dat ligt natuurlijk ook maar net aan de plek waar je aan de slag gaat. Daarnaast is er ook een verandering bezig in de horeca.

Bij veel werkgevers is het mogelijk om hele goede afspraken te maken. Wil je vaste dagen werken of kies je voor flexibele dagen, zoals ik? Er is veel mogelijk. Ik denk dat je zelf de regie in handen moet nemen.

En dat geldt ook voor de werkgever. Want ook zij kunnen iets doen in het beeld dat er heerst over het werken in de horeca. Haal de negatieve lading weg’’.

Aan de slag in de horeca

Het moge duidelijk zijn: het werken in de horeca is volledig Carola’s ding. Misschien is het ook wel iets voor jou. ‘’Het is de plek waar je kan groeien, ook op latere leeftijd. Zelfs zonder ervaring op zak. Het belangrijkste is dat je de ‘flair’ hebt om op mensen af te stappen en ze te helpen. Het vak zelf, dat kan echt iedereen leren.

Werken in de horeca? “Je kan wel denken dat je het niet kan, maar je kan het ook gewoon proberen. Het werken in de horeca brengt je zoveel energie, plezier en gezelligheid’’.

Dus, iets voor jou?

Lees nog meer succesverhalen, ontdek de gastvrijheidssector, bekijk de opleidingsmogelijkheden of ga een gesprek aan met een loopbaancoach voor persoonlijk advies.

Bekijk de opties hier