Skip to main content

Valideren van competenties, iets voor jou? Ontdek het in vier vragen

Heb je niet het juiste diploma voor die ene leuke functie? Door de vaardigheden die je opdeed in je werk of vrije tijd te laten erkennen, bewijs je dat jij tóch geschikt bent voor de job. Ontdek in vier vragen of dit ‘valideren van competenties’ iets voor jou is. 

1: Vaardigheden erkennen, voor welke beroepen?

Voor allerlei beroepen kun je jouw vaardigheden laten erkennen. Bij elk beroep horen bepaalde competenties. Als manager moet je besluiten durven nemen, bijvoorbeeld. En als zorgmedewerker moet je hulpvaardig en stressbestendig zijn. Ontdek welke competenties bij welk beroep passen. Heb jij de vaardigheden voor jouw droomjob? Laat deze dan valideren.

2: Valideren, wat is dat precies?

Het valideren van competenties houdt in dat jouw (werk)ervaring – wat je kent en kunt – wordt erkend en vastgelegd. Denk aan leiding geven, dieren verzorgen, plannen en structureren of praten voor de groep. Heb je niet het juiste diploma voor je droombaan? Dan kun je nu aantonen dat jij wél de juiste skills hebt. Kortom: met een maatwerktraject voor valideren kan onnodig opleiden worden voorkomen.

3: Wat moet je doen voor validatie van je competenties?

Je competenties laten valideren gaat zo: eerst breng je jouw kennis en (werk)ervaring in kaart bij een erkende instantie. Dan laat jij in een werksituatie zien dat je over de vaardigheden beschikt. Hierna beoordeelt men jouw prestatie. Dat gebeurt objectief, aan de hand van richtlijnen. Vervolgens worden je competenties officieel vastgelegd.

4: Voor wie is valideren?

Ben je minstens 18 jaar én beschik jij over vaardigheden die niet zijn af te leiden uit jouw diploma? Dan kun je die vaardigheden laten erkennen. Zo’n officiële erkenning werkt heel motiverend, dus is het ook een aanrader voor wie meer zelfvertrouwen wil krijgen.

Neem contact op

Wil je meer informatie over het laten valideren van je competenties? Ben je benieuwd hoe het precies werkt, hoe je het kunt regelen en of je het vergoed kunt krijgen? Neem gerust contact met op met Groei Vooruit, dan helpen wij jou. Al onze hulp is gratis. 

Neem contact op