Skip to main content

Praktijkleren: ervaring opdoen én geld verdienen, iets voor jou?

Betaald krijgen terwijl je nieuwe dingen leert, ervaring opdoet én een mbo-verklaring, -certificaat of -diploma haalt. Voor veel werkenden en werkzoekenden is praktijkleren een uitkomst. Past het bij jou? Aan de hand van vier vragen ontdek jij het antwoord.

Wat is praktijkleren?

Bij praktijkleren doe je (een deel van) een mbo-opleiding op niveau 1 of 2 én werk je in een bedrijf. Je volgt een leerwerktraject op maat gemaakt voor jou. Je doet werk dat bij jou past en waarvan je leert. Dit doe je zo’n drie tot zes maanden, bij een erkend leerbedrijf. Een praktijkbegeleider – dat is iemand van het bedrijf, die al veel ervaring heeft – ondersteunt jou hierbij. Eventueel volg je theorievakken, maar vaak is dat niet eens nodig.

Vanuit Groei Vooruit kunnen wij jou ondersteunen bij het vinden van een leerwerkplek.

Ontdek de mogelijkheden
Praktijk leren iets voor jou

Leren in de praktijk, voor wie is het geschikt?

Praktijkleren is ideaal voor wie graag met zijn of haar handen werkt. Ben je 18 jaar of ouder, gezegend met twee rechterhanden, werk je al of ben je op zoek naar werk en heb je nog geen startkwalificatie? Dan is ‘leren op de werkvloer’ vast en zeker iets voor jou. Het is een uitkomst als je wilt laten zien wat jij in je mars hebt. Of als je graag wilt doorleren in het mbo. 

Wat zijn de voordelen van praktijkleren?

Praktijkleren levert je veel op. Een inkomen bijvoorbeeld, want je krijgt betaald terwijl je leert. Je doet ervaring op voor een beroep én je ontdekt welke taken (nog meer) bij jou passen. Met het bewijs van wat je kunt (verklaring, certificaat of diploma) vergroot je de kans op een baan. Liever verder leren in het mbo? Ook dan is praktijkleren een mooi opstapje. 

Subsidie: praktijkleren met vergoeding, kan dat?

Praktijkleren kost je niets. Of je nu al werkt of nog op zoek bent naar een baan. Hoe zit dat? De overheid stelt subsidie beschikbaar voor jouw leerwerktraject. Het bedrijf waar je werkt of gaat werken (je werkgever) en de mbo-school waar je leert krijgen allebei een vergoeding. Hiervoor zijn meerdere regelingen. Tip: bekijk ons overzicht van mogelijkheden voor subsidie voor scholing

Neem contact op

Denk jij aan bijscholing of omscholing en zie je een leerwerktraject helemaal zitten? Neem dan contact op met Groei Vooruit voor hulp bij het aanvragen van een subsidieregeling voor praktijkleren of het verkrijgen van een praktijkverklaring. Of praat eens met een loopbaancoach. Al onze hulp is gratis. 

Neem contact op