Skip to main content

Omscholen, maar wat? Ontdek het in 5 stappen

Omscholing biedt nieuwe carrièrekansen. Wil jij ander werk gaan doen en ben je benieuwd in welk beroep jij je als een vis in het water voelt? Dan is dit stappenplan van Groei Vooruit voor jou. Pak je pen en papier erbij en zet in vijf stappen op een rij welke baan bij jóu past.

Ineke Helder

Omscholen, stap 1: Waarom wil je ander werk?

Maak twee kolommen. In de linker kolom schrijf je alle dingen op die je mist in je baan. Dat kan bijvoorbeeld waardering zijn, maar ook uitdaging, of balans tussen werk en privé. Schrijf vervolgens in de rechterkolom alles wat je graag wilt in je werk.

Wil je feedback krijgen van teamgenoten? Samenwerken met collega’s? Nieuwe taken? Iedere dag iets anders doen? Kijk nu eens naar wat je hebt ingevuld in de twee kolommen. Zie je wat je mist, en wat je graag wilt? Omcirkel de dingen die voor jou het belangrijkst zijn.

Omscholen, stap 2: Welke kennis heb je?

Over welke onderwerpen weet jij veel? Schrijf de onderwerpen op waar jij veel over weet. Denk hierbij niet alleen aan de kennis die je kreeg door je opleiding en werk.

Kijk juist ook naar wat je daarbuiten allemaal weet. Misschien ben je erg geïnteresseerd in psychologie en lees je daar álles over. Of heb je als hobby tuinieren en weet je veel over planten en tuinaanleg. Misschien zit je in het bestuur van een club en ben je thuis in beleidszaken. Ga na wat jouw opleiding(en), werk én dagelijks leven jou hebben geleerd.

Schrijf dit allemaal op, zodat je een complete lijst krijgt van alle kennis die jij hebt. Omcirkel de onderdelen waar jij meer mee wil doen.

Ronald Langenberg
Remco Bierma

Omscholen, stap 3: Welke ervaring heb je?

Zet nu op papier wat de drie belangrijkste dingen zijn waarin jij bedreven bent. Zie je een overeenkomst tussen die drie dingen? Stel dat jouw belangrijkste ervaringen zijn: praten voor groepen, mensen motiveren en netwerken, dan is ‘met mensen in contact zijn’ de overeenkomst.

Een andere manier om tegen jouw drie belangrijkste ervaringen aan te kijken, is bedenken hoe je ze kunt combineren. Stel dat jij opschreef: trainingen geven, oppassen en creatief bezig zijn, dan is het misschien een idee om creatieve trainingen aan kinderen te gaan geven.

Omcirkel de belangrijkste overeenkomsten en inzichten en schrijf op welke banen daar bij kunnen horen.

Omscholen, stap 4: Doe een test

Wil je voor jezelf helemaal helder hebben waar jouw hart sneller van gaat kloppen? Doe dan een test bij Groei Vooruit. Een baan past immers écht goed bij je, als deze bij jouw persoonlijkheid past.

Ben jij een zorgzaam type? Of ben je heel creatief? Sta je het liefst in de spotlights of voel je je fijner op de achtergrond? Door een test te doen, zie je nog beter wat voor mens je bent en welke baan daarbij past. Grote kans dat de testuitslag bevestigt wat je bij stap 1 tot en met 3 omcirkelde.

Els Straver

Omscholen, stap 5: Praat met een coach

Door jouw wensen, kennis en ervaringen op papier te zetten, ga je als het ware het gesprek aan met jezelf. Kijk nog eens goed naar wat je allemaal hebt opgeschreven. Wordt het je al een beetje duidelijk welke banen bij jou passen? Misschien vind je het fijn om hier eens over te praten met een loopbaancoach van Groei Vooruit.

In het gesprek ontdek je welke baan het bést bij je past en waaróm deze baan jou op het lijf is geschreven. Ook kom je te weten of omscholing nodig is, welke mogelijkheden je hiervoor hebt en of jouw cursus of opleiding een succes kan worden.

Loopbaancoaching

Bekijk hiernaast de video waarin uitgelegd wordt wat loopbaancoaching van Groei Vooruit is en wat het inhoudt. Lees je liever? Klik dan op de knop om meer te ontdekken.

Meer over loopbaancoaching

Neem contact op

Wil jij je laten omscholen, maar kom je er niet uit over wat voor baan het beste bij jou past? Neem dan contact op met Groei Vooruit voor het doen van een test of om te praten met een loopbaancoach. Alle hulp van Groei Vooruit is gratis.

Neem contact op
Alma Guijt