Skip to main content

Omscholen, hoe doe je dat? Ontdek het met deze checklist

Omscholen, de gedachte daaraan houdt jou al een tijdje bezig. Wil jij graag iets anders met je werk? En ben je benieuwd of omscholen jou hierbij helpt? Met deze checklist van Groei Vooruit voorspel jij of jouw omscholing een succes wordt. Kijk direct hoeveel van de vijf succesfactoren voor omscholing jij kunt aanvinken.

Hulp nodig met omscholen?

Je staat er niet alleen voor als het om omscholen gaat. Naast de onderstaande checklist kunnen de loopbaancoaches van Groei Vooruit jou helpen met het vinden van een beroep dat bij jou past. Dus, loop je vast? Neem dan contact met ons op. Onze hulp is gratis.

Neem contact op
Alma Guijt

Omscholen, succesfactor 1: je wilde dit altijd al

Misschien wilde je als kind al juf worden. Of werken op een boerderij. Of knutselen of bouwen. Denk eens terug aan wat jij als kind leuk vond… Dat is vaak een raadgever voor je carrière.

Als je ergens van jongs af aan in geïnteresseerd bent, ben je ongetwijfeld enorm gemotiveerd om deskundig(er) te worden op dit gebied. Misschien vond je het altijd al leuk om allerlei verrassende gerechten te bedenken en uit te proberen, en wil je nu graag kok worden.

Het feit dat je ergens altijd al belangstelling voor had, vergroot de kans dat jouw omscholing een succes wordt.

Omscholen, succesfactor 2: je bent hier goed in

Misschien heb je – thuis of op je werk – sinds kort een nieuwe taak. Je zieke huisdier verzorgen, verkoopgesprekken voeren, je teamleider vervangen of een training verzorgen voor je collega’s. Voel je je in je nieuwe rol als een vis in het water? Dit komt meestal door je zogenoemde ‘soft skills’; vaardigheden die jou van nature gemakkelijk afgaan. Creativiteit, klantvriendelijkheid, samenwerken, motiveren; allemaal soft skills. Arbeids- en organisatiepsycholoog Tosca Gort zegt zelfs dat je pas écht boven jezelf uitstijgt als je – naast wat je leert in een opleiding – ook je soft skills inzet.

Omscholen, succesfactor 3: Je vindt het leuk

‘Iets leuk vinden’ gaat vaak samen met ‘ergens voldoening uit halen’. Voldoening geeft plezier. Professor en schrijver Mihaly Csikszentmihalyi noemt dit een ‘flow’; het geluksgevoel dat je krijgt van betekenisvolle taken. Je kunt je dus voorstellen dat als je de hele dag bezig bent met taken die je leuk vindt, je werkdag voorbij is voordat je het doorhebt. Hoe zit dat bij jou? Het beroep dat je voor ogen hebt, is dat zo leuk dat je de tijd vergeet? Of zo interessant dat je er geen genoeg van krijgt? Of zo boeiend dat je nu al álles wat je erover kunt vinden, in één ruk uitleest?

Omscholen, succesfactor 4: Het past in je leven

Past jouw droomberoep in jouw leven? En bij jou als mens? Een baan waarbij je zo ongeveer elk weekend aan het werk bent, is ideaal als jouw vriendengroep in de horeca werkt, want dan ben je doordeweeks tegelijkertijd vrij.

Heb je een gezin, dan is werken in het weekend misschien minder handig. En als je een ochtendmens bent, spring je waarschijnlijk vrolijk je bed uit voor een vroege dienst, maar word je minder blij van avond- of nachtdiensten.

En weet je van jezelf dat je graag veel beweegt en buiten bent, dan is een baan als accountant misschien hartstikke interessant, maar de dagindeling past dan waarschijnlijk niet bij je. Hoe zit dit met jouw droombaan? Past ’ie in jouw leven?

Ciska de Boer

Omscholen, succesfactor 5: Je hebt de mogelijkheid tot omscholing

Ben je ervoor opgeleid, dan heb je meer kans op die leuke nieuwe baan. Misschien moet je die ene opleiding nog volgen. Heb jij tijd en geld voor omscholing? Er zijn subsidie mogelijkheden, Groei Vooruit denkt graag mee.

Overigens, een studie of opleiding volgen hoeft geen jaren te duren. Er zijn steeds meer korte cursussen en opleidingen en er zijn opleidingen die (deels) online zijn te volgen.

En: volgens kenners hebben mensen het meeste succes met omscholingstrajecten van drie tot twaalf maanden. Zo’n korte periode is te overzien en daarna verdien je snel weer geld. Omscholen loont dus!

Neem contact op

Denk jij aan omscholing, maar kom je er niet uit over hoe je het moet aanpakken? Of wil jij je omscholen en wil je weten welk beroep bij jou past? Neem dan contact op met Groei Vooruit voor een loopbaantest of een gesprek met een loopbaancoach. Alle hulp is gratis.

Neem contact op