Skip to main content

In deze kansrijke beroepen heb je altijd werk*

In een kansberoep heb je – zoals het woord al zegt – grote kans op een baan. Deze beroepen heten ook wel ‘kansrijke beroepen’ of ‘krapteberoepen’, omdat de vacatures moeilijk zijn in te vullen. Wil jij zeker zijn van werk? Check dan vooral de onderstaande sectoren waarin tal van kansrijke beroepen te vinden zijn.

Grotere kans op een baan

Bekijk deze video om uitleg te krijgen over hoe je jouw kans op een baan vergroot. Lees hieronder meer over de kans- en krapteberoepen die besproken worden in de video.

Ontdek alle How-to Video's

Krapteberoep bouw

Maak jij graag mooie dingen? In de bouw staan ze te springen om timmerpersoneel, metselaars, stukadoors, dakdekkers, glaszetters en schilders. Ook asbestverwijderaars, betonreparateurs, rioleringsmedewerkers en stratenmakers hebben volop werk. Andere voorbeelden van krapteberoepen in de bouw zijn tekenaars, landmeters, werkvoorbereiders, projectleiders, opzichters en adviseurs.

Charissa Godeschalk

Kansberoep in installatie en techniek

Kansrijke beroepen vind je ook veel binnen de installatie en techniek. Ze zoeken er loodgieters, elektriciens en monteurs van telecommunicatiesystemen en glasvezel. En ook als liftmonteur of beveiligingsspecialist ben je welkom. Heb jij vooral een passie voor vervoer? Dan is fietsenmaker, automonteur, autospuiter of scheepswerktuigkundige vast en zeker hét kansberoep voor jou.

Krapteberoep in transport en logistiek

Zit jij graag op de weg? Als vrachtwagenchauffeur liggen de banen voor het oprapen. Zo kun je regionaal, nationaal of internationaal gaan rijden, net wat bij jou past. Lekker in de buitenlucht je geld verdienen? Als fiets- of brommerkoerier kun je vrijwel direct aan de slag. Liever binnen aan het werk en meer onder de mensen? Ook transportplanners en magazijnchefs worden veel gevraagd.

Kansrijk beroep veiligheid

Help jij mensen graag en wil je dat ze zich veilig voelen? Dan tref je het, want in de veiligheidsbranche zijn volop vacatures. Werk je het liefst buiten, denk dan eens aan het kansberoep van verkeersregelaar of handhaver openbare ruimte (boa). Als objectbeveiliger help je mee aan de veiligheid in en rondom bijvoorbeeld winkels, kantoorgebouwen en bedrijfspanden.

Remco Bierma
Ciska de Boer

Krapteberoep financieel en juridisch

Raak jij niet uitgepraat over cijfers en regels en ben je secuur? Kijk dan eens naar een financiële of juridische baan. Er is volop werk; van salarisadministrateur tot schadebehandelaar en van kredietbeoordelaar tot assurantieadviseur. Registeraccountants, belastingadviseurs, controllers en juristen zijn verzekerd van een baan. Andere voorbeelden van krapteberoepen zijn klantcontact en inkoop.

Kansberoep UWV: ICT

Heb je al eens gedacht aan een baan in de ICT? De behoefte aan ICT’ers is groot en de kansberoepen in de ICT-branche zijn divers. Als ICT-servicemedewerker kun je morgen al beginnen. En ook data-analisten, softwareconsultants, applicatiebeheerders, webdevelopers, systeemontwikkelaars, softwaretesters en netwerkbeheerders hebben hun baan voor het uitkiezen.

Krapteberoep UWV: schoonmaak

Krapteberoepen vinden we ook veel in de schoonmaakbranche. De vraag naar gespecialiseerde schoonmakers, zoals industrieel- en gevelreinigers, is groot. En ook als glazenwasser of ongediertebestrijder heb je gegarandeerd werk. Ben jij een echt mensenmens en ‘coach’ je anderen graag? Dan is de functie van teamleider schoonmaak ongetwijfeld iets voor jou.

Jantiena van Gerven

Kansrijk beroep zorg

De zorgsector is breed en omscholing is dan ook het overwegen waard. Er is veel behoefte aan ambulancepersoneel en aan verpleegkundigen op bijvoorbeeld de eerste hulp, kinderafdeling en intensive care. Ook in de wijkverpleegkunde, de geestelijke gezondheidszorg en de mond- en oogzorg is volop werk te vinden. En denk eens aan het beroep van bedrijfs- of verzekeringsarts.

Krapteberoep onderwijs

Er is een groot tekort aan leerkrachten; in het reguliere en speciaal basisonderwijs, op middelbare scholen én op de mbo’s. Hier worden vooral vakdocenten, taaldocenten en leerkrachten voor de exacte vakken gevraagd. In het hoger onderwijs kun je als docent informatica, wiskunde, natuurkunde of techniek meteen aan de slag. En wat dacht je van een baan als zweminstructeur?

 

Subsidie voor kansrijke beroepen

Kansberoep op het oog en wil je je daarvoor laten omscholen? Wij van Groei Vooruit helpen je op weg. Heb je het idee dat je kennis en skills mist voor je droombaan? Dan kijken we samen welke opleiding jij kunt doen. Geld hiervoor hoeft geen probleem te zijn. Samen kijken we naar de verschillende subsidie mogelijkheden om te kijken wat het beste bij jou past.

 

Subsidie voor scholing aanvragen

Wil je zeker zijn van werk en je laten omscholen voor het kansberoep dat bij jóu past? Dan gaat de loopbaancoaching van Groei Vooruit jou helpen. Een goed gesprek en een loopbaantest geven inzicht. Ook kan Groei Vooruit de scholingsvoucher (subsidie) voor jou aanvragen. Alle hulp die je van ons krijgt is gratis. Maak snel een afspraak.

* Benieuwd welke beroepen momenteel kansrijk zijn? Kijk op: Arbeidsmarktinformatie | UWV | Over UWV