Skip to main content

‘Welke sector past bij mij?’ - Zo ontdek je het

Wil jij graag een baan in een andere sector dan waarin je nu werkt of altijd hebt gewerkt? En vraag je je af welke sector goed bij jou past? Je leest hier hoe je dit te weten komt én we geven je alvast een rondleiding langs vier sectoren vol baankansen.

Wat voor baan past bij mij?

Geen idee wát voor werk ik wil doen, maar ik wil een (andere) baan.’ Herkenbare gedachte? Tip: pak pen en papier, maak drie kolommen en schrijf op: wat jij graag doet (kolom 1), waar je goed in bent (kolom 2) en wat jij wilt betekenen in de wereld (kolom 3). Zie je overeenkomsten? Het totaalplaatje laat zien welke sector bij jou past. Dit zijn de sectoren waarin veel mensen werken:

Omscholen naar het onderwijs

Kansrijke sectoren zijn er nu volop. Zo vind je snel werk in het onderwijs. Als leraar op een (speciale) bassischool, bijvoorbeeld. Of als vakleerkracht op een middelbare school of in het mbo of hbo. Trekt het onderwijs jou, maar wil je niet ‘voor de klas’? Ook als conciërge, intern begeleider of onderwijsassistent (tússen de leerlingen, in plaats van ervóór) kun je snel aan de slag.

Ronald Langenberg
Olga Bansberg

Omscholen naar de zorg

In de zorgsector kun je alle kanten op. Werken met ouderen, als verzorgende of verpleegkundige, bijvoorbeeld. Of als (IC-)verpleegkundige in een groot ziekenhuis. Of als doktersassistent of tandartsassistent in een praktijk. Vind je de zorg leuk, maar wil je niet zelf ‘(ver)zorgen’? Dan voel jij je misschien thuis in een baan als apothekersassistent.

Omscholen naar de techniek

De sector techniek heeft je veel te bieden. En snel, als je wilt. Want met een korte cursus of training staan er al heel wat technische banen voor je open. Maak jij graag mooie, praktische dingen? Word dan installateur; van centrale verwarmingsinstallaties, waterleidingen, sanitair en elektriciteit, bijvoorbeeld. Trouwens, ook als isolator of calculator heb je zó werk.

Omscholen naar e-commerce en IT

Weet jij prima de weg in de digitale en online wereld? Richt je dan op de sector e-commerce en IT. Deze branche blijft groeien en je hebt er razendsnel een baan. Als online marketeer of e-commerce professional, bijvoorbeeld. Of word webbouwer, programmeur of systeembeheerder. Dan bedenk, maak en/of onderhoud je digitale toepassingen.

Grotere kans op een baan

Bekijk deze video om uitleg te krijgen over hoe je jouw kans op een baan vergroot met de tips van Groei Vooruit.

Ontdek alle How-to Video's

Neem contact op

Denk jij aan omscholing? Dan is het goed om te weten in welke (kansrijke) sector jij helemaal op je plek bent. Wil je je verdiepen in welke sector bij jou past? Neem contact op met Groei Vooruit en doe een loopbaantest of praat met een loopbaancoach. Of krijg hulp bij het aanvragen van scholingsvergoeding om jouw omscholing (grotendeels) te betalen. Alle hulp is gratis.

Neem contact op