Skip to main content

Relevant blijven op de arbeidsmarkt? Een leven lang leren is een must

Je leven lang leren. Dit doe je ongemerkt, want je doet elke dag nieuwe, leerzame ervaringen op. Kies jij bewúst voor een leven lang ontwikkelen? Dan blijf jij waardevol voor je (toekomstige) werkgever. In deze blog: de vier meest gestelde vragen over een leven lang leren én de antwoorden.

Waarom een leven lang leren?

Een leven lang leren doe je om aan het werk te kunnen blijven op een arbeidsmarkt die continu verandert. Denk aan alle technologische ontwikkelingen en nieuwe manieren van samenwerken (ook vanuit huis). Ook de digitalisering gaat razendsnel. En in dezelfde functie kun je ineens andere taken op je bordje krijgen. Bijscholing kan je helpen om bij te blijven.

Levenslang leren: waarom wil mijn werkgever dat ik dat doe?

Jouw (nieuwe) werkgever wil mee met alle veranderingen in de omgeving en op de werkvloer. Dat is van levensbelang voor het bedrijf. Daarom wil je werkgever dat ook jíj je aanpast en dat je bijblijft. Zodat je digitaal vaardig bent en raad weet met nieuwe technieken of taken. De overheid helpt hierbij overigens, bijvoorbeeld met het STAP-budget.

Een leven lang leren: waar begin ik?

Een leven lang ontwikkelen gaat om jóu en begint dus bij jouzelf. Vraag je af: wat vind ik leuk, wat kan ik goed en waarin wil ik groeien? Verandering kan eng zijn, maar het geeft vaak ook nieuwe energie en zelfvertrouwen. Probeer ervoor open te staan en begin met kleine stapjes. Doe eens een loopbaantest, of bekijk of omscholen  jou ‘steady’ houdt op de arbeidsmarkt.

Ontwikkelen: hoe doe ik dat mijn leven lang?

Een leven lang leren doe je door nieuwe kennis op te doen zodra jij of je werkgever ziet dat dit nodig is. Die nieuwe kennis doe je op door bijscholing  te volgen. Dit helpt je bijblijven of doorgroeien in je vak. Blijf daarnaast ook je soft skills ontwikkelen. Leer bijvoorbeeld nóg beter problemen oplossen of omgaan met onverwachte situaties. Of leer te netwerken.

Hulp nodig? Neem contact op.

Wil jij relevant blijven op de arbeidsmarkt en je verdiepen in de mogelijkheden van bijscholing? Neem dan contact op met Groei Vooruit voor een loopbaantest of een gesprek met een loopbaancoach. Alle hulp is gratis.

Neem contact op

Neem contact op