Skip to main content

Carrièreswitch maken: maar wat wil ik eigenlijk?

Je huidige baan geeft je geen voldoening meer en je overweegt om een carrièreswitch te maken. Maar wat je wil gaan doen? Dat weet je niet zo goed. En dat is logisch, want een carrièreswitch maak je niet van de ene op de andere dag. Wat je wel zeker weet: iedere verandering begint met een eerste stap. En die eerste stap kun je nu meteen maken. Dit zijn praktische tips die jou direct op weg helpen.

Meld je aan voor gratis loopbaanadvies!

Liever kijken?

Bekijk de video om uitleg te krijgen over hoe je een carrièreswitch kan maken. Hieronder staat alles wat in de video besproken wordt, zodat je het nog eens rustig terug kunt lezen.

Ontdek alle How-to Video's

1. Zet op een rij wat je wil in je nieuwe werk

Wat je zoekt in je nieuwe baan, kan van alles zijn. Misschien wil je meer met je handen werken, meer regelmaat in je werktijden of heb je behoefte aan klantcontact. Door jezelf deze vragen te stellen, ontdek je wat jij wil in de toekomst:

  • Welke talenten heb je, die je in je nieuwe baan wil gebruiken?
  • Welke werkzaamheden geven je energie?
  • Wil je veel afwisseling in je werk of juist dagen die veel op elkaar lijken?
  • Hoe wil jezelf verder ontwikkelen?
  • Hoe ziet voor jou de ideale balans tussen werk en privé eruit?
  • Wil je je werkzaamheden zelf bepalen of wil je een leidinggevende die dat voor jou doet?

‘Door in kaart te brengen wat je zoekt in je nieuwe baan, wordt duidelijker welk werk bij jou past.’

2. Maak een lijst van dingen die jij goed kunt

Om erachter te komen wat voor werk goed bij je past, helpt het om je ‘skills’ op een rijtje te zetten, de dingen die jij goed kunt. Je skills kun je onderverdelen in zogenaamde ‘soft’ en ‘hard’ skills:

  • Soft skills hebben met jou als persoon te maken. Bijvoorbeeld: communicatief of organisatorisch sterk, stressbestendig, klantgericht of sociaal.
  • Hard skills zijn de vaardigheden waarvoor je hebt geleerd. Denk aan programmeren, autorijden, een andere taal spreken of marketingplannen maken.

Als je aan de hand van je soft skills een baan vindt die je aanspreekt, zoek dan uit welke hard skills (diploma’s) je nodig hebt om het werk uit te kunnen voeren. Om een carrièreswitch te kunnen maken, kan het zijn dat je je moet laten omscholen.

3. Doe een loopbaantest

Wil je vanachter de computer ontdekken welke baan bij je past? Doe dan een loopbaantest. De meeste testen heb je binnen een paar minuten gedaan.

4. Schakel een loopbaancoach in

Ook een loopbaancoach kan jou wellicht helpen. Een coach stelt vast wat jouw loopbaanvraagstuk is en bedenkt acties om naar de gewenste uitkomst toe te werken: een nieuwe baan die bij jou past. Bij Groei Vooruit kun je gratis loopbaancoaching krijgen.

5. Loop mee met iemand met jouw droombaan

Als je een carrièreswitch maakt, kom je vaak in een totaal nieuwe werkwereld terecht. Daarom is het slim om, voordat je de switch daadwerkelijk maakt, mee te lopen met iemand die jouw droombaan heeft. Je kunt dan in de praktijk meemaken of de nieuwe baan is wat jij ervan verwacht.

Er zijn steeds meer organisaties waar meeloopdagen mogelijk zijn, dus bel of mail het bedrijf waar jij mee wil lopen gerust met de vraag of dat kan. Mensen die plezier hebben in hun werk, vertellen je er graag meer over. Tip: je kunt ook vrienden, familie en andere mensen uit je netwerk vragen of je eens met hen mee mag lopen.

Marian Weisbeek

6. Carrièreswitch maken? Neem actie!

Het maken van een carrièreswitch is niet zomaar iets. Net zoals iedere beslissing die voor een grote verandering zorgt, gaat er meestal wat tijd overheen voordat je de knoop doorhakt en voordat je precies weet wat je wil. Maar één ding is zeker: vanaf het moment dat je in beweging komt, ben je een stap dichterbij je droombaan. Neem daarom vandaag nog actie!

Carrièreswitch maken en hulp nodig?

Het maken van een carrièreswitch kan lastig zijn. Daarom is het goed om te weten dat je bij Groei Vooruit gratis loopbaanadvies kunt krijgen. Dien je aanvraag in en wij nemen vrijblijvend contact met je op.

Let op: loopbaanadvies is alleen voor inwoners uit Regio ZwolleArbeidsmarkt Regio Zwolle.

Meld je aan voor gratis loopbaanadvies!